Beseerull vaarikatega

Beseerull ja mina oleme nagu “perfect match”. See on niivõrd hea magusroog, et ma suudaks üksinda süüa vabalt ära vähemalt pool rulli. Beseerulli tegemist tasuks kõigil proovida, sest isegi need kes väga suured vahukoore armastajad ei ole ja eelarvamus on pigem, et tegu on ühe imala ja liiga magusa magustoiduga, siis eksib. Nii juba kord on, et teatud kooslused on lihtsalt niivõrd head ja nii hästi kokku sobivad, et tulemust on teinekord isegi raske ette ennustada, ja seda ka selle magustoiduga. Iseenesest väga lihtne ja kiirelt valmiv magusoit ning kõigile tegelikult jõukohane valmistada.

Oma beseerulli retsepti timmisin endale sobivaks loomulikult peale mitmeid katsetusi.

Vaja läheb:
4 suuremat munavalget
näpuotsaga peensoola
1,5 dl suhkrut
2 tl maisitärklist
1 spl sidrunihapet või sidrunist pigistatud mahla
mandlilaaste
400 ml 35% vahukoort
2 spl suhkrut
värskeid või külmutatud vaarikaid, maasikaid, punaseid sõstraid vms

Tegevuskäik:
Paneme sügavamasse kaussi 4 munavalget, näpuotsaga soola ja 1 spl sidrunimahla ja alustame mikserdamist. Kui munavalge hakkab juba vahule minema lisame 1/3 koguse suhrust (ise samal ajal koguaeg mikserdades), vahustame veidi ning seejärel lisame teise osa suhkurust, ning peale mõningast vahustamist lisada viimane osa suhkrust. Munavalget peab kokku vahustama niikaua, kuni see on paks, suhkruterasid näha ei ole ning mikseriga tõstes jäävad nö vahust tipud. Seejärel tuleks lisada valmis vahule maisitärklis ning vahustada mikseriga veel korraks, et tärklis oleks kogu massiga segunenud.

Ahi peaks olema kuumutatud 160 kraadini. Minuarust jäetakse retseptides alati mainimata, kas küpsetama peaks tavareziimil või pöördõhul, mis samas on väga oluline. Mina küpsetasin oma beseerulli ülemise ja alumise kuumutusega ilma pöördõhuta.

Külmale ahjuplaadile aseta küpsetuspaber (veidi üle äärte). Määri õrnalt besee kogu plaadi suuruselt laiali, raputa peale mandlilaastud. Aseta ahju 25-30 minutiks. Besee võib minna pealt õrnalt beeziks.

Peale küpsemist võta ahjust välja ja jahtumise kiirendamiseks võid besee koos paberiga küpsetusplaadilt lihtsalt köögi tööpinnale tõmmata, ning lasta jahtuda. Ka õrnalt leiget beseed pole mõtet näppima hakata.

Kui besee täiesti jahtunud asetada mandlitega poolele teine sama suur küpsetuspaber, keerata besee kiirelt kätevahel ringi ja asetada tööpinnale mandlipoolega. Nüüd tuleks hakata ettevaatlikult eemaldama hakata paberit, millel besee küpses.

Kui paber eemaldatud, vahustame koore koos 2 spl suhkruga. Koore vahustamisel tuleks nüüd ära tabada see õige piir – vahustades üleliia, ei maitse see enam nii hea, vahustades vähe jääb vahukoor liiga vedel ja valgub rulli vahelt välja.

Vahukoor määrida õrnalt beseele, selle peale asetada marjad. Kui tegemist on värskete marjadega, siis mingi ohtu ei ole, ülessulatatud marjad – eriti maasikatega liialdada ei tasuks, kuna sulanult on tegu üsna vesise marjaga. Samuti vajaksid suuremad maasikad eelnevat tükeldamist. Väiksemate marjade puhul nagu vaarikad, punased sõstrad jms pole ma sulatamisega vaeva näinudki – panen jääs marjad otse vahukoorele ja keeran ettevaatlikult küpsetuspaberi abil besee rulli.




Enne serveerimist võiks rull minna külmikusse u 20 minutiks. Kui tegemist on värskete marjadega, siis serveerida kohe. Pikemat külmikus säilitamist beseerull pigem ei talu – hakkab vett välja ajama.

Kommentaarid

Postita kommentaar

Populaarsed postitused