Terviseleib seemnete ja kliidega


Juba mõnda aega tagasi blogi FB kontol lubasin avaldada oma hüpper-supper seemneleiva retsepti. Tegemist on siis seemnetest ja kliidest pungil leivaga, milles jahu osakaal jääb väga väikeseks ja nisujahu otseloomulikult puudub. Kes leivaküpsetamist seni peljanud, siis antud leivas ei ole kasutatud juuretist, ehk siis tegemist on nö "laisa perenaise" leivaga :) Leiva valmistamine koos taigna kokkusegamisega võtab aega umbes 1 tund.

Tegemist on tõesti ühe väga teistmoodi ja väga tervisliku leivaga, milles ohtralt kiudaineid ning nagu eespool juba öeldud jahu osakaal väike, mis oli ka eesmärk. Leib sobib söömiseks eheda võiga hommikusöögiks, salati, supi vms kõrvale.



Vaja läheb: 
1 muna
1dl keefirit või petti
2 tl mett
0,5 tl meresoola
1 spl oliiviõli
0,5 dl täistera rukkijahu
0,5 dl täistera odrajahu
1 dl kaerakliisid
1 dl rukki või nisukliisid
(võid lisada ka kõiki kolme erievat sorti kliisid - kokku siis 2 dl)
1 dl päevalilleseemneid
1 dl kõrvitsaseemneid või linaseemneid (või siis kokku 0,5 dl kõrvitsa + linaseemneid)
1 tl soodat (ära asenda küpsetuspulbriga!)


Tegevuskäik: 
Sega kokku kuivained - jahud, kliid, seemned ja sooda. Teises kausis mikserda muna, lisa keefir, mesi, sool ja sega läbi. Kuumuta ahi 190 C, kasuta pöördõhu reziimi. Sega vahetult enne ahjupanekut vedel osa kokku kuivainetega. Tulemuseks jääb suhteliselt paks taigen. Vala taignapäts küpsetuspaberiga ahjupannile, vajadusel vormi pätsi lusika või kätega. Küpseta keskmisel siinil u 30-40 min. Leivapätsist piisab umbes kolmele sööjale.



Kommentaarid

Populaarsed postitused