Punases veinis hautatud lammas ja kõrvitsatamp odrakruupidega tõid "Otsime uut Eesti rahvustoitu" konkursil edu!

Kes veel ei tea, siis hetkel on käimas Toiduakadeemia ja Selveri retseptivõistlus "Otsime Eesti uut rahvustoitu", kus valitakse välja üks maitsev ja põnev eestimaine toit, mille retsept selgub vabariigi 100. sünnipäevaks. Otsustasin samuti konkursil osaleda ning oma repertuaarist kõige paremaks ja sobivamaks tundus olevat "Punases veinis hautatud lambaliha ja kõrvitsatamp odrakruupidega". Konkursil läks väga hästi ja pääsesin oma toiduga järgmisse vooru. Juhuu!

2 eelvooru võidutoit - Punases veinis hautatud lambaliha ja kõrvitsatamp odrakruupidega

Kokkamine on tõsine töö. Mina ja minu juhendaja Tarmo Randes.


Kuna toit on tõepoolest väga maitsev, siis avaldan retsepti veelkord ka siin:

Vaja läheb (kogused kolmele):
Punases veinis hautatud lammas:

3 kondiga abatükki (minul kaalus 1 tükk u 300 g)
2 dl punast kuiva veini
5 küüslauguküünt
1 sibul
2 rosmariinioksa
pisike punt värsket tüümiani, või 0,5 tl kuivatatult
0,5 tl meresoola
0,5 tl suhkrut
pipart

Kõrvitsatamp kruupidega:
1 kg muskaatkõrvitsat puhastamata kujul
1 dl odrakruupe
1 sibul
meresoola
võid

Tegevuskäik:
Maitsesta abatükid soola ja pipraga ning pruunista kõrgel kuumusel õlis. Pane pruunistatud liha potti, lisa juurde kõik muu - küüslauguküüned (mina ei koorinud), puhastatud ja neljaks sektoriks lõigatud sibul, rosmariinioksad, tüümian, vein, sool, suhkur ja pipar. Lisa vett niipalju, et liha oleks peaaegu kaetud. Hauta vaiksel kuumusel (minul 10-st 3 kuumus) 2,5 h. Vajadusel võid lisada vahepeal vett, kuid vaiksel kuumusel hautades seda teoreetiliselt vaja ei ole.
Odrakruupe tuleks võimalusel eelneval u 2 h vees leotada, siis keevad need pehmeks tunduvalt kiiremini. Pane leotatud odrakruubid vähese vee ja soolaga hauduma. Hauta kruubid pehmeks selliselt, et hautamise lõpus vett enam potti ei jää ja kruubid on sõmerad.
Auruta kõrvits pehmeks, selleks pane pott veega keema, aseta potile sõel ja sõela sisse puhastatud ning väiksemaks lõigatud kõrvitsatükid. Hauta kaanega kaetult kuni pehmenemiseni.

Tükelda sibul ning pruunista võis. Pane hautatud (veest nõrutatud) kõrvits, odrakruubid ja pruunistatud sibul potti, lisa soola ja tambi kõik pudruks. 

Kõrvale rösti väheses oliiviõlis mõned little gem salatilehed. Head nautimist!


Kommentaarid

Populaarsed postitused