Vürtsikad piparkoogid šhokolaadiglasuuriga

Nagu praegune ilm, mis ei tekita mingil moel jõulutunnet, nii ka minu blogi on täiesti tühi jõuluteemalistest retseptidest :). Aja nappusel pole kahjuks jõudnud siia postitada ühtegi kulinaarset katsetust, mis jõulutraditsioonidega ühtiks. Aga kuna jõulud veel kestavad, siis ongi viimane aeg see viga parandada


Niisis tahaksin jagada teiega oma vürtsikate piparkookide retsepti. Kui jätta välja see, et lapsepõlvest saadik meeldib mulle endiselt piparkooke ka pooltooretena ahjust näpata, sest need kuumad pisut taignased piparkoogid maitsevad lihtsalt nii, nii hästi, siis tegelikkuses on minujaoks üks õige piparkook ikka mure ja krõmpsuv. Üks "kiiks" on mul piparkookidega veel - nimelt ei talu ma absoluutselt piparkoogidel munavalge-suhkru glasuuri. Kuna minuarvates pole see üldse maitsev, siis tundub pisut isegi nagu arussaamatu sellise jama sissesöömine (andestust need kellele glasuur hirmsasti maitseb). Seetõttu eelistan jätta piparkoogid üldse ilma glasuurita või siis lapse rõõmuks kaunistada neid näiteks šhokolaadiglasuuriga. Seekord läksin seda viimast teed. Allpool oleva retsepti järgi valmib u 700 g tainast, millest valmib u 3-4 pannitäit maitsvaid, vürtsikaid ja muredaid piparkooke.


Vaja läheb:
1 dl tumedat suhkrusiirupit
0,5 dl fariinsuhkrut
125 g võid
1 tl  jahvatatud kaneeli
1 tl jahvatatud nelki
1 tl jahvatatud kardemoni
1 tk jahvatatud ingverit
1 tl jahvatatud muskaatpähklit
veidi jahvatatud musta pipart
0,2 tl jahvatatud meresoola
1 muna
5 dl nisujahu
1 tl söögisoodat


Tegevuskäik:
Pane kastrulisse siirup, suhkur, või ja maitseained sh  ka sool (jahvatatud kujul, kuna jahvatamaa ei pruugi see ära sulada), kuumuta segades keemiseni kuniks või sulab. Lase segul maha jahtuda klopi hulka muna ja söögisooda-nisujahusegu. Sega taigen hoolikalt läbi, tõmba kilesse ja jäta vähemalt üheks ööpäevaks külmkappi maitsestuma.

Antud taigen on muide väga hästi rullitav. Piparkooke küpseta tavapärasel viisil 200 C ahjus, keskmisel siinil u 8 min.

Kommentaarid

Populaarsed postitused