60˚C veise sisefilee, bataat ja marineeritud fenkol - mida sa hing veel ihkad!

Nii, esmalt head alanud uut aastat kõigile ka minupoolt. Kauaoodatud jõulud on möödas, aastavahetuse pidustused peetud, paljudel ilmselt heast toidust ka paar kilo kehakaalule lisandunud, aga mis seal ikka, jätkame samas vaimus, sest söömine on ainus töö mis toidab ja mis saab olla veel enam nauditavam kui üks tõeliselt hea toit?

Meie tänaseks roaks on madalal temperatuuril küpsetatud medium veise sisefilee, mis on tõepoolest üks minu lemmikutest. Bataat pole küll maailma kõige patuvabam, kuid oma magusa maitse poolest sobib veise kõrvale suurepäraselt. Lisaks koorekaste ja kiirelt marineeritud fenkol. Proovi järgi!


Veise sisefilee:
500-600 g veise sisefileetükk
hakitud värsket rosmariini
soola, pipart

Bataadipüree:
600 g puhastatud bataati
1 dl 20% koort
1 väike sibul
praadimiseks võid
maitsestamiseks soola

Kiirmarineeritud fenkol: 
0,5 fenkolit peenelt viilutatuna
6 spl valgeveiniäädikat
2 tl suhkrut
0,5 tl meresoola
0,5 dl mullivett

Kaste: 
2 dl 20% või 35% koort
paar spl soja- või teryaki kastet
soola


Tegevuskäik:
Veise sisefilee: 
Puhasta sisefileetükk kelmetest, hõõru kokku soola, pipra ja peeneks hakitud värske rosmariiniga. Pruunista küljed kiirelt kõrgel kuumusel õlis, tõsta ahjupannile, suru ahju termomeeter pikupidi filee keskele ja pane 100˚C juurde keskmisele siinile pöördõhuga küpsema. Küpseta kuni liha sisetemperatuur saavutab 60˚C.

Bataadipüree: 
Puhasta bataat, võid lõigata väiksemaks ning pane veega keema. Puhasta sibul ja haki peeneks, prae sibul võis. Keeda bataat pehmeks, kurna, tambi nuiaga pudruks, lisa hulka koor, praetud sibul ja maitsesta soolaga. Soovi korral võid lisada maitseks ka võid.

Kiirmarineeritud fenkol: 
Valmista marinaad: sega kokku valgeveini äädikas, suhkur, sool ja mullivesi. Viiluta fenkol võimalikult õhukesteks viiludeks, aseta sõela sisse, kalla keeva veega üle, nõruta ja pane kastmesse marineeruma kuniks ülejäänud toit valmib.

Kaste: 
Soovi korral võid valmistada ka kastme. Minul vamis seekord saatuse või olude sunnil maailma lihtsaim koorekaste, milleks pole tarvis teha muud, kui koor kuumutada, keeta see pisut kokku, maitsestada sobivate maitseainetega. Mina andsin maitset teryaki kastme ja soolaga. Koorekaste sobib antud toiduga suurepäraselt.

Kui liha on saavutanud soovitud sisetemperatuuri, võta see ahjust välja, lase lihal umbes 5 minutit rahuneda ja serveeri siis endale sobival viisil. Mina serverisin toitu puidust laual.



Kommentaarid

Populaarsed postitused