Kreemine toorjuustukoogike rukkileivapõhja ja pohlakattega

Ma ei tea kuidas teil, aga mina isiklikult tunnen, et möödunud on üks ülimalt raske nädal. See tunne on kõikide ilmselt pisut negatiivsemate asjade ja emotsioonide tulem. Kusjuures sel nädalal sain ma veelkord kinnitust selle kohta, et inimesed on ikka väga erinevad! Ja eriti veel nende maitsed. Mitte, et ma oleks kuupealt kukkunud, aga mind endiselt paneb imestama, kuidas need nii seinast-seina olla saavad. See mis on ühe jaoks hea, on teise jaoks halb ja vastupidi. Kuidas saab hea olla ühtäkki halb ja halb ühtäkki hea? Kui aus olla, siis ma tegelikult ei saa sellest aru.

Aga tegelikult tahtsin ma teile tutvustada hoopis üht lihtsat ja vägagi eestimaist retsepti. Vahel on nii, et retseptile pealevaadates tundub see liiga lihtne, uskumaks, et see võiks maitsta nagu midagi eriti head. Käesoleva retseptiga minuarvates just nii ongi. Muideks see ponnistus tuli tegelikult 100% Toiduakadeemia retseptivõistlusele mõeldes ja tulemus jäi minuarvates väga, väga hea.


Vaja läheb (2 koogikest, kahele sööjale):
2 viilu rukkileiba (sobib värske kui ka kõvem leib)
10 g võid
15 g metsapähkleid

Toorjuustukreem:
150 g OTTO toorjuustu
0,5 dl 35% vahukoort vahustatult
5 tl suhkrut
noaotsaga vaniljesuhkrut

0,5 dl 35% vahukoort vahustamata
1 zelatiinileht

Pohlakate:
u 0,5 dl jäätatud või värskeid pohli
0,5 dl vett
2 tl suhkrut
1 zelatiinileht


Tegevuskäik:
Riivi leib peene riiviga võimalikult pudiks laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning nö "kuivata" pöördõhul 150 C juures ülemisel siinil u 20 min. Vahepeal liiguta leivapuru, et see kiiremini kuivaks, ning jälgi, et see ei pruunistuks. Lülita peale 20 min ahi välja ja tõsta leivapuru jahtuma. Kui leib on täielikult jahtunud, pane see purustajasse, lisa või ja purusta peeneks nii, et leib võiga korralikult seguneks. Lisa siis pähklid ja purusta vaid mõned sekundid, et pähklitükid jääksid suuremad, kui leivapuru.

Nüüd vajad sa kahte ilma põhjata metallist koogivormi. Minu vormid on näiteks firmalt KAISER, kõrgusega 5 cm ja diameeter 8 cm. Aseta vormid taldrikupõhjale või koogialusele, vooderda vormide küljed seespoolt küpsetuspaberiga ning jaga leivapuru kahe vormi vahel ning suru näppude või lusika abil tugevalt vormi põhja.

Valmista täidis, selleks võta juba koogitegemise algul  toorjuust toatemperatuurile nö soojenema, sega juurde suhkur. Pane kastrulisse 0,5 dl vahustamata koort ning teise kaussi külma veega ligunema 1 zelatiinileht. Kuumuta koor keemiseni ning hoia zelatiinilehte külmas vees 5 min, vääna siis zelatiin välja, lisa koore hulka ja sega kuni lahustmiseni. Jahuta nüüd koor maha, iga natuksese aja tagant segades, et pinnale ei tekiks nn piimanahka.

Nüüd tuleks vahustada teine osa (0,5 dl) vahukoorest kergeks õhuliseks vahuks. Lisa vahukoor toorjuustule osade kaupa vahepeal õrnalt segades, kuni kõik on kokku segatud. Kui üleskuumutatud koor koos zelatiiniga on maha jahtunud, siis vala see toorjuustusegu hulka, sega kiirelt läbi ja tõsta segu vormidesse leivapõhjade peale. Pane koogid külma tarduma vähemalt 30-40 ks minutiks.

Valmista pohlakate - selleks pane kastrulisse 0,5 dl vett ja u 0,5 dl pohli, lisa suhkrut ja kuumuta. Pane teise kaussi külma vette ligunema 1 zelatiinileht. Kuumuta pohlavedelik keemiseni, vääna zelatiinileht 5 min pärast välja, lisa pohladele ning sega õrnalt kuniks zelatiin on täielikult sulanud. Jahuta maha. Kata toorjuustukiht pohlakattega ning pane uuesti külma u 30 minutiks.

Tõsta vormid kookide ümbert, eemalda küpsetuspaber ja naudi!



Kommentaarid

Populaarsed postitused