Üübermaitsvad vastlakuklid moosi ja rohke vahukoorega

Vastlad on koputanud uksele ja viimane hetk on tormata kohe hommikul poodi ja rabada letile järele jäänud üksik vahukoorepakk. Tundub koomiline, aga minul on isegi liiga tihti juhtunud, et tähtpäevadega seoses on mingi oluline asi poest otsas.


Meil kõigil on kindlasti oma lemmik versioon vastlakuklist. Mõni kindlasti arvab, et klassikalises vastlakuklis ei käi moosi ja üleüldse ei maksa vastlakukliga mingeid katsetusi teha. Ma päris seda meelt pole ning olen ka valmis kõiksugusteks eksperimentideks. Küll aga seisneb minujaoks hea vastlakukli saladus kolmes väga kindlas omaduses: pehmes saias, hapus moosis ja õhulises, mitte liiga magusas vahukoores - see ongi parima vastlakukli top secret.


Minu tänavune vastlakukkel on klassikaline, oligi selline mõte, et sel aastal piiridest kõrvale ei kaldu ja teen selle kõige ehedama. Need samad vastlakuklid ongi minu selle aasta kindlad lemmikud. Mul on olnud "õnne" ka maitsta mõnesid teisi vastlakukleid (neid ju müüakse juba alates jõuludest), aga ikkagi pean paraku kiitma oma (ja kes siis veel kiidab kui mitte ma ise eksole). Oluline on ka see, et kui ma siiani olen olnud seda meelt, et vastlakuklid kõlbavad süüa ainult samal päeval (järgmisel päeval on saiaosa juba liiga kõva), siis käesoleva retsepti järgi valmivad vastlakuklid on mõnusalt maitsvad ka järgmisel päeval (kui need hoolikalt kilesse tõmmata). Usu või ära usu, või siis proovi järgi!


Vaja läheb (kogus 9-10 kuklit): 
2,5 dl käesooja piima
25 g presspärmi
1 dl suhkrut
0,5 tl meresoola
7,5-8 dl jahu
70 g võid
0,5 muna

0,5 muna kuklite määrimiseks

Moos: 
Moosi jaoks võid kasutada erinevaid marju. Min kasutasin:
100 g punaseid sõstraid
150 g maasikaid
1-2 tl suhkrut

Võid kasutada ka 250-300 g pohli, sel juhul lisa suhkrut pisut rohkem: u 3 spl.

Vahukoor: 
4 dl vahukoort
4 tl suhkrut

Tegevuskäik: 
Sulata pärm suhkruga, lisa käesoe piim ja sool. Lisa pool jahukogusest ja sega ühtlaseks massiks. Lisa sulatatud ja pisut maha jahutatud või. Sega. Lisa muna, sega taas. Lisa ülejäänud jahukogus ja sõtku taigent niikaua kuni see käeküljest lahti lööb. Kata kauss toidukilega ja pane taigen näiteks 50C ahju kerkima. Taigen kerkib u 1,5-2 h u kahekordseks.

Vooli kätevahel taignast ühesuurused pätisid. Võid pätse ka kaaluda. Vooli ümmarguseks ning lao küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, lase kerkida u 15-20 min, pintselda lahtiklopitud munaga ning küpseta ahjus 200 C juures pöördõhul u 15 min. Peale küpsetamist lase neil täielikult jahtuda.

Moosi võid valmistada juba varem, või koguni eelneval päeval. Selleks pane komponendid potti, lisa u 1 spl vett ja keeda. Jäätunud marjadest eraldub üsna palju vett, seetõttu tuleb moos keskmisel kuumusel paksemaks keeta. Kui moos tundub sobiva konsistentsiga - mitte liiga vedel ja mitte liiga paks (moos pakseneb ka jahtudes), siis lõpeta keetmine ning jahuta.

Lõika jahtunud kuklitel "katused" maha. Piisavalt paksu moosi puhul ei näinud ma mingit vajadust täidise jaoks nö kukli sisse "augu kaevamiseks". Aseta igale kuklile sirgelt äralõigatud pinnale 1 tl moosi. Moosist jätkub täpselt 9-10 kuklile.

Vahusta vahukoor. Siin ole küll pedantne, kuna minuarvates just vahukoore maitse ja konsistents on üks olulistest omadustest kukli maitse juures. Niisiis tuleks vahukoort vahustada just parasjagu - mitte liiga vähe ja mitte liiga palju. Konsistents on õige täpselt siis kui keerad anuma tagurpidi ja vahukoor enam ei voola, kuid samas pole jõudnud muutuda veel nö võiseks, kuid see õige hetk tuleb endal tabada, sest ülevahustada on väga lihtne. Vahukoore vahustamiseks võid suhkru lisada ntx enne vahustamise alustamist. Peale vahustamist pane vahukoor pritsi ja kata moosipind rohke vahukoorega. Aseta katus kukli peale tagasi, raputa lisaks tuhksuhkrut ja voilaa!


Kommentaarid

Populaarsed postitused