Õrnsoolaforelli hamburger tervisliku kliikukliga

Ma ei ole suur burgerisõber, aga väga heast burgerist ma ära ei ütleks. Burgeri söömine nõuab ka minuarvates erilisi oskusi - ma polegi päriselt siiani aru saanud, kuidas süüakse burgereid, mis näevad välja nagu ehtsad pilvelõhkujad...? No ja kahvliga? Kätevahel? - kumbki ei taha minuarvates hästi õnnestuda.

Minu burger pilvelõhkujaga ei sarnane, aga on teistmoodi sellepoolest, et süüakse seda külmana, täidis ja suure kliisisaldusega kukliosa on igati tervislik ja kui tavapäraselt oleme harjunud burgeri vahel nägema ikkagi kala küpsetatud kujul, siis mina eelistasin kasutada hoopiski värsket õrnsoolatud forellifileed.

Antud retseptist valmib neli burgerikuklit, kuid täidisekogused on antud kahe  burgeri jaoks. Juhul kui soovid kõigist neljast kuklist burgerid valmis vorpida, siis korruta täidise (avokaadosinepi ja salati) komponendid kahega. Minu burgerid valmisid hommikul - ideaalne hoomikusöök minuarvates, kuid samahästi sobib see ka lõuna ja õhtusöögiks.


Kahe burgeri jaoks varu u 200 g õrnsoolaforellifileed.

Kuklid (kogus 4 tk):
7 g presspärmi
1 spl suhkrut
0,5 tl meresoola
2 dl käesooja vett
3,5 dl nisujahu
1 dl kaerakliisid
1 spl oliiviõli
tilk piima kuklite pintseldamiseks
musti mandleid pealeraputamiseks

Valmistamine:
Valmista pärmitaigen: sulata pärm suhkruga, lisa meresool ja käesoe vesi ja sega veidi, et sool ja suhkur sulaks. Lisa jahu ja sõtku taigen läbi või mikserda taignamikseriga. Lisa kliid ja viimasena õli ning mikserda/sõtku korralikult läbi.

Lase taignal kerkida u 1,5 h (mina kergitasin 50 C ahjus). Vormi taignast 4 ühesuurust pätsi, määri pealt piimaga, raputa peale musti seesamiseemeneid, lase u 30 min kerkida ning siis küpseta 190 C ahjus pöördõhul u 20 min.


Avokaadosinep (kahele kuklile): 
1 avokaado
1-2 spl laimi
40 g toorjuustu (näiteks OTTO)
0,5 pressitud küüslauguküünt
soola, pipart

Valmistamine:
Lõika avokaado pooleks, võta lusikaga välja viljaliha, pane kaussi ning pressi kahviga pudruks. Lisa laimimahl ja sega läbi. Lisa toorjuust, pressitud küüslauk sega läbi ning maitsesta pipra ja soolaga. Pane külmkappi ootele.




Salat (kahele kuklile):
peotäis rukolat
u veeradist kurgist pikki laaste
mõned õhukesed viilakad punast sibulat
õige pisut tšillit

Salatikaste: 
0,25 laimi mahla
1 tl oliiviõli
0,3 tl mett
jahvatatud pipart

Valmistamine: 
Valmista salatikaste: pressi kaussi laimimahl, lisa oliiviõli, mesi ja jahvatatud pipar ning sega segamini.

Pane suurde kaussi salatilehed, tõmba köögiviljalõikuriga kurgist hulka pikad peened laastud, lisa imeõhukesi sibulaviile, ning õige pisut tšillit. Vala kaste salatile ja sega kergelt käega läbi.

Burgeri kokkuladumine:
Lõika jahtunud kukkel pooleks selliselt, et alumine osa jääks pisut toekam. Jaga avokaadosinep kahe kukli vahel ja aja lusikaga laiali. Aseta avokaadosinepile salat, selle peale õrnsoolaforell ning kõige peale kukli "katus".

NB! Avokaadosinepi ja salati kogus on antud u kahele burgerile, kui soovid kõiki burgereid valmis teha, siis tuleks sinepi ja salatikogused korrutada kahega.

Kommentaarid

Populaarsed postitused