Kaerajahus paneeritud räimed orsoto ja veinis karamelliseeritud sibulatega

Räim ei satu meie toidulauale just eriti tihti, pigem ilustavad räimed vist rohkem kasside toidukausse :) Ometi on räim ehtne Eesti klassika ja kahtlemata on võimalik valmistada sellest mõneti põlatud kalast väga maitsvaid roogasid. Üks lihtne ja vägagi Eestimaine roog on nüüd kohe teie ees, mis maitseb muide ka pirtsakatele lastele hästi. Erinevalt klassikalisest nisujahust, tekkis idee kasutada paneerimiseks mõnda muud jahu. Kõrvuti sai tehtud katseid rukki-, nisu- ja kaerajahuga ja ma ütleks, et viimane tulemus meeldis mulle kõige enam. Väga olulist rolli mängivad selle toidu juures muideks karamelliseeritud sibulad ning nende valmistamisel tekkinud magusamaitseline kaste - kõik see kokku on lihtsalt vaimustavalt maitsev. Kui ei usu, proovi järele!


Vaja läheb (kogused kolmele): 
Orsoto: 
2 dl odrakruupe
1 keskmise suurusega sibul
3 küüslaugu küünt
1 dl valget kuiva veini
1 köögiviljapuljongi zelee + 3-4 dl vett
50 g parmesani
praadimiseks võid

Kaerajahus paneeritud räimed: 
300 g räimeliblikaid
1 muna + 1 spl vett + soola + pipart
5 spl kaerajahu + soola + pipart
praadimiseks õli

Karamelliseeritud sibulad: 
7 väga väikest sibulat
mehine viil võid
3 spl fariinsuhkrut
1 dl valget kuiva veini
soola


Tegevuskäik: 
Esmalt alustame orsoto valmistamisega. Selleks tuleks juba paar tundi või miks mitte ka päev varem panna kruubid likku, siis valmib orsoto kiiremini. Tükelda sibul ja ning prae võis klaasjaks, lisa tükeldatud küüslauk ning kuumuta veel. Lisa nüüd veest nõrutatud kruubid ning kuumuta neid pannil koos sibulaga. Lisa seejärel vein ning lase alkoholil aurustuda.

Sega puljongizelee keeva veega ning  hakka seda siis osade kaupa lisama orsotole. Orsoto peaks valmima suhteliselt madalal kuumusel. Kui kruubid on vedeliku endasse imanud lisa uus kogus puljongit ja seda seni, kuni orsoto on mõnusalt al dente.


Vahepeal valmistame ette räimed. Kõige lihtsam viis räimede paneerimiseks hakkas silma kunagi Ragne blogis, nimelt et mitte räimeliblikaid ükshaaval hakata jahu ja munaga töötlema, siis lihtsam meetod näeb ette nii: pane kilekotti kaerajahu, jahvata hulka soola ja pipart, sega kuivained segamini, lisa hulka räimeliblikad. Nüüd raputa kotti seni, kuni räimed tunduvad igast küljest jahuga kaetud. Seejärel tuleks kloppida lahti muna, lisada sellele pisut vett, soola ja pipart ning valada munasegu teise kilekotti. Nopi nüüd räimed ükshaaval jahukotist välja ja aseta need munaga kotti. Kui kõik räimed on kotis, siis logista kotti seni kuni räimed on munaga kaetud. Siis tõsta räimed uuesti ükshaaval tagasi jahuga kotti ning raputa, kuni räimed on taas igast küljest jahuga kaetud. Seejärel ongi räimed praadimiseks valmis. Räimi prae mõlemalt poolt õliga, kuniks paneering mõnusalt pruunistub.


Räimede praadimise ajal valmista kiirelt ka karamelliseeritud sibulad. Selleks tuleks valida võimalikult pisikesed sibulad, koori need ning lõika iga sibul neljaks sektoriks. Pane pannile mehine viil võid, lisa hulka sibulasektorid ja pruunista nende küljed ise aeg ajalt segades (kui võid tundub olevat vähe, siis lisa seda vahepealt pisut juurde). Lisa nüüd sibulatele suhkur ning kuumuta segades paar minutit. Seejärel vala hulka valge vein ja kuumuta vahepeal segades seni, kuni kaste muutub mõnusalt karamelliseks (mõned minutid). Kuumus peaks nüüd olema suhteliselt madal. Kui kaste kipub ära aurustuma või liiga kokku keema, siis lisa juurde pisut veini ning alanda kuumust. Lisa pisut soola ja jäta ootama serveerimist.

Kui kruubid on parajalt al dented, siis maitsesta orsotot soola ja pipraga ning lisa hulka peenelt riivitud parmesani juust. Sega kreemiseks. Serveeri orsoto koos paneeritud räimede ja mõnusate karamelliseeritud sibulatega, nirista peale ka magusamaitseline kaste.


Kommentaarid

Populaarsed postitused