Kardemonised mandlicroissandid


Minu elukaaslane mugib neid kahe suupoolega, mina võin ainult nuusutada, laps vihkab ja koer jumaldab.... vot nii palju kirgi tekitavad need mandlicroissandid. Aga tõepoolest, tegemist on ilmselt ühtede minu lemmik saiakesega - need on nii maitsekad, nii pehmed, nii õhulised ja otseloomulikult ülimalt rammusad. Laps - no pubekatega ongi teine teema, tema lihtsalt ei armasta kardemoni. Aga Croissandid said valmistatud Eesti Pagari mitmevilja pärmilehttaignast ja see on siin üsna olulise tähtsusega, sest katsetamisel selgus, et mitte kõik lehttaignad ei küpse tegelikult ühtmoodi. Pealegi on mitmevilja jahust küpsetised kindlasti parem ja tervislikum valik.


Vaja läheb (kogus 8 croissanti): 
400 g Eesti Pagari mitmevilja pärmilehttaigent võiga 
50 g võid
0,5 dl suhkrut 
50g + 10g mandlilaaste
kardemoni 

Tegevuskäik: 
Sulata külmkapis lehttaigen. Pakist leiad 4 ristküliku kujuga taignaplaati. Aseta need jahuga ülepuistatud alusele. Sega toatemperatuuril või suhkruga. Võid panna võisegu kausi ka natukeseks sooja ahju, kuna lõpptulemuseks peaks olema ääretult pehme või-suhkru segu (kuid mitte sulanud või!). Pintselda saadud segu taignaplaatidele korralikult servast servani. Jäta u 1 kuhjaga spl segu alles. Raputa nüüd võikihile ohtralt kardemoni ning seejärel mandlilaastud (jäta 10g peale raputamiseks).


Lõika terava noaga taignaplaadid risti pooleks (ühest nurgast, teise nurka) nii, et tulemuskes saad 8 kolmnurga kujulist taignatükki. Rulli kolmnurgad laiemast otsast alates kokku. Aseta ahjuplaadile, määri pealt korralikult või-suhkru seguga ja raputa peale veel mandleid. Lase saiakestel toasoojas pisut kerkida ning küpseta pöördõhul, 185C ahjus, keskmisel siinil 25 min.


Kommentaarid

Populaarsed postitused